دستور پخت و طرز تهیه نان آفتابگردان با نکات کلیدی :
مواد لازم:
- 1- آرد، حدود 500 گرم
- 2- شیر، یک پیمانه
- 3- روغن مایع، نصف پیمانه
- 4- تخم مرغ، 2 عدد
- 5- خمیرمایه، یک قاشق غذاخوری
- 6- شکر، 4 قاشق غذاخوری
- 7- نمک، یک دوم قاشق مرباخوری
برای رومال :
- 1- زرده تخم مرغ، یک عدد
- 2- کنجد و سیاه دانه (یا کنجد تیره)، مقداری
طرز تهیه نان آفتابگردان :
ابتدا یک قاشق مرباخوری از شکر را درون شیر حل کرده و روی حرارت کمی گرم کنید. بعد از کنترل دمای شیر، خمیر مایه را روی سطح شیر بپاشید و خیلی آرام مخلوط کنید تا خمیر مایه خشک نمانده و خیس شود (دمای شیر باید به حدی باشد که انگشت شما را نسوزانده و بیشتر به سردی بزند). خمیرمایه را کنار بگذارید و صبر کنید تا عمل بیاید. در این فاصله تمام مواد به جز آرد را درون کاسه بزرگی بریزید و با قاشق یا مفتول مخلوط کنید. خمیر مایه عمل آمده به همراه کمی آرد را به مخلوط اضافه کرده هم بزنید و به تدریج باقیمانده آرد را اضافه کنید و به تدریج به خورد مواد بدهید.
بعد از اینکه خمیر جمع شد، آن را روی سطح آردپاشی شده قرار دهید و با افزودن تدریجی آرد ورز بدهید تا چسبندگی آن برطرف شود و در عین حال خمیر نرم و لطیفی بدست آید. بعد از آماده شدن خمیر، دو سه بار به آن ضربه بزنید و در کاسه چرب شده ای قرار دهید. خمیر را در کاسه بچرخانید تا تمام سطح آن به روغن آغشته شود. روی کاسه خمیر را با سلفون بپوشانید و در محل مناسب قرار دهید تا حجم آن دو برابر شود (حدود یک تا یک و نیم ساعت).
بعد از آماده شدن خمیر پف آن را به کمک مشت خوابانده و خمیر را روی سطح آردپاشی شده قرار دهید.
خمیر را از وسط به دو نیم کرده و نیمه دو را نیز به دو قسمت تقسیم کنید. بزرگترین تکه خمیر را به کمک وردنه به ضخامت یک سانت باز کنید و به کمک وردنه به سینی مناسبی که کاغذ روغنی انداخته اید منتقل کنید. به کمک یک بشقاب پلوخوری خمیر را به صورت گرد برش بزنید. با کمک چاقوی تیز یا پیتزابر 4 برش روی خمیر ایجاد کنید به طوری که لبه های خمیر برش نخورد.
به این ترتیب 8 گلبرگ خواهید داشت. گلبرگها را به سمت بیرون برگردانید. قسمت بعدی خمیر را نیز به روش مشابه آماده کرده و در قسمت وسط خمیر اول قرار داده و مجددا 4 برش روی آن به ترتیب قبلی بزنید. دقت کنید این برشها به نحوی باشد که گلبرگهای ایجاد شده در وسط گلبرگهای قبلی قرار گیرد. گلبرگها را به سمت بیرون برگردانید. آخرین تکه خمیر را نیز در قسمت میانی گل قرار داده و با دست آن را پهن کنید تا فضای خالی را پر کند.
روی گل آماده را با دستمال پوشانده و به مدت 20 دقیقه دیگر استراحت دهید. بعد از پایان استراحت دوم روی نان را با احتیاط و از یک سمت زرده تخم مرغ مالیده و روی نان کنجد و سیاه دانه بپاشید و به مدت 30 دقیقه (یا تا زمانی که طلایی شود) در فر از پیش گرم شده در دمای 180 درجه سانتیگراد بپزید.