طرز تهیه آش ترش گیلان:
طرز تهیه آش ترش گیلان :
بچه که بودم، این غذای اصیل و قدیمی پای ثابت عصرونههای خانومانه بود. اگه یه خانمباردار هم تو جمع بود که حتما بهونه خوبی برای خوردن یه آش ترش دستجمعی بود!
ترشی طعم گوجهسبز نوبرانه و تازگی برگهای ترب، در کنار بوی تند ماهی دودی یا کولی شور با یه کم درار سبز که مزههای کناری سفره بودن!
اون موقع هنوز آدمها تو سلولهای انفرادی آپارتمانی حبس نشده بودن و دنبال بهونه بودن برای دور هم نشستن و گپ زدن تو یه عصر بهاری اردیبهشت!
دیگه آخرین روزای اردیبهشته و آسمون هم با باریدنش حسابی غافلگیرم کرده؛ انگار داره برام یه موسیقی قدیمی رو میزنه!
یه عصر بهاری، یه بالکن بزرگ و جمعی شاد!
یه سفره ساده و صدای خنده!
درختای سبز و گلدونهای شمعدونی روی پله!
حوض پر از ماهی قرمز و درخت خوج گلابی که شاخههاش تو ایوون پهن شده!
صدای پرستوهایی که از سفر برگشتن، لونه ساختن و به دنبال غذای جوجهها در آسمان گشت میزن!
گاهی هم مثل امروز صدای آسمون و بارون نمنم نمک این همه شادی بود!
مواد لازم:
- برنج نیم دانه ۱/۲ ۱ پیمانه
- سیر خرد شده ۱ بوته
- سبزی آش ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم
- گوجه سبز ۵۰۰ گرم
- خالواش یا نعناع داغ ۳ تا ۴ قاشق سوپخوری
- باقلای ریز یا لوبیا رشتی( با پوست) ۱ پیمانه
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- آبغوره در صورت نیاز
- (یه کم درار (دلار) ، ماهی شور یا دودی یا برگ ترب تازه برای سرو ، که بعدا روی آش بریزید و نوش جان کنین!)
طرز تهیه آش ترش گیلان:
گوجه سبز را با مقداری آب روی حرارت ملایم بپزید و سپس از صافی بگذرانید تا هستههای آن از گوشت و عصاره جدا شود و آماده کنار بگذارید. باقلا را نیز جداگانه بپزید. با کمی روغن سیرداغ و نعناع داغ آماده کنید.
برنج را با مقداری آب بپزید تا کاملا باز شود. سیر، باقلا و سبزی آش را اضافه کنید و بگذارید آش تقریبا جا بیفتد. سپس عصاره گوجهسبز و مقداری نمک و فلفل وخالواش یا نعناع را اضافه کنید.
قبل از سرو آش مقداری از آن را بچشید و در صورتی که ترشی آن محسوس نبود با افزودن مقداری آبغوره طعم آن را تعدیل کنید و اجازه دهید حدود ۱۵ دقیقه دیگر به آرامی بجوشد تا طعمها به خورد هم روند.
نکات:برای پختن این آش از باقلاهای ریز و پوست نازک استفاده میکنن و بعضیای دیگه از لوبیا مخصوص باقلاقاتق که تو خود گیلان به “پاچه باقلا” معروفه!