نماد سایت دریای شرق

آش ترخینه دوغ : طرز تهیه غذای سنتی و خوشمزه ایرانی + نکات کلیدی

آش ترخینه دوغ

دستور پخت آش ترخینه دوغ:

خیلی از هموطنان این آش خوشمزه را با نام شهر اراک می شناسند چرا که آش ترخینه دوغ در اراک از جایگاه ویژه ای برخوردار است. مثلا در مناسبت های مهمی مثل روز اول عید نوروز و سبزده بدر در شهر اراک برای ناهار آش ترخینه دوغ درست می کنند.
مواد لازم برای ۴ نفر

مواد لازم آش ترخینه دوغ:

پیاز ۳ عدد

سیر ۸ حبه

نخود ۷۵ گرم

کشک ۱ لیوان

عدس ۷۵ گرم

ترخینه دوغ ۳ عدد

لوبیا چیتی ۷۵ گرم

سبزی آشی ۵۰۰ گرم

نعناع خشک ۱ قاشق غذاخوری

نمک ، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه کافی

طرز تهیه آش ترخینه دوغ:

ابتدا لوبیا چیتی و نخود را به صورت جداگانه در کاسه ای می ریزیم و روی آن ها آب می ریزیم و اجازه می دهیم از شب تا صبح و یا ۶ ساعت در روز خیس بخورند. ۲ الی ۳ مرتبه آب را در این مدت خیس خوردن بیرون می ریزیم و مجددا آب می گیریم.

این کار باعث از بین رفتن نفخ حبوبات میشود. ترخینه ها را به مدت ۲ ساعت در کاسه ای قرار می دهیم و روی آن آب می ریزیم تا نرم شوند. یک قابلمه متناسب با مقدار آش انتخاب می کنیم و نخود ،لوبیا را آبکش می کنیم و داخل آن می ریزیم

و همین طور آب ترخینه را نیز بیرون می ریزیم و به حبوبات داخل قابلمه می افزاییم و ۱ الی ۲ لیتر آب روی مواد می ریزیم و روی حرارت ملایم رو به کم اجازه می دهیم تا مواد بپزند. عدس را در کاسه ای می ریزیم و آب روی آن می گیریم تا مدتی خیس بخورد.

پیاز ها را پوست می گیریم و آبکش می کنیم و روی تخته آشپزخانه نگینی خرد می کنیم و در تابه ای روغن می ریزیم و حرارت را ملایم می کنیم تا داغ شود و پیاز را در تابه می ریزیم و تفت می دهیم تا نرم شوند و طلایی شوند.

بعد سیر ها را پوست می گیریم و می شوییم و خرد می کنیم و بعد از اینکه پیاز ها سرخ شدن در بشقابی می ریزیم و سیرها را داخل تابه می ریزیم تا سرخ شوند. پس از سرخ شدن پیازهای سرخ شده را داخل تابه می ریزیم و با سیر تفت می دهیم

و حرارت را کم می کنیم و زردچوبه و فلفل روی آن ها می پاشیم و از روی حرارت بر می داریم و مجددا تفت می دهیم تا نسوزند زیرا تابه هنوز داغ است و کنار می گذاریم. در تابه ای کوچک روغن می ریزیم و نعناع خشک را در آن می ریزیم

و تفت می دهیم تا رنگ آن تغییر کند و آنگاه شعله را خاموش می کنیم و تابه را کنار می گذاریم

و هنوز تفت می دهیم تا نعناع ها نسوزد. حبوبات را تست می کنیم اگر نیم پز شده بودن عدس را آبکشی می کنیم و به مواد اضافه می کنیم چون عدس زود پخته می شود


و اگر با حبوبات دیگر هم زمان اضافه می کردیم له می شدند. در مرحله بعدی سبزی آشی که شامل تره ، جعفری ، گشنیز و اسفناج یا برگ چغندر است را از قبل پاک می کنیم و می شوییم و در آبکش قرار می دهیم
و سپس آب اضافه آن ها که خارج شد روی تخته آشپزخانه و یا داخل خردکن می ریزیم تا خرد شود. البته توجه داشته باشید سبزی آشی نباید ریز شود و نسبت به سبزی خورشتی درشت تر خرد می شود. پس از پخت کامل حبوبات ابتدا مقداری نمک داخل قابلمه می ریزیم


و سپس سبزی را اضافه می کنیم تا رنگ سبزی ها تا جایی که ممکن است کمتر تغییر کند و درب آش را اصلا نمی گذاریم. در این مرحله ده دقیقه صبر می کنیم سپس نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را به مواد آش می افزاییم.
پس ۳۰ الی ۴۰ دقیقه بعد سبزی ها کاملا پخته اند و کشک را اضافه می کنیم و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بعد آش منسجم شده و قوام گرفته است. آش را در کاسه ای بزرگ می ریزیم و با پیاز داغ و سیر داغ باقیمانده تزئین می کنیم. نوش جان

خروج از نسخه موبایل